355165807995838
Loading...

Wifi (wlan0) tak detect dalam Backtack / Beini

Setelah lama sibuk, baru lah saya dapat aktif kembali. Maafkan saya ya wahai pengunjung. Hari ini saya akan berkongsi mengenai cara menyelesaikan masalah wifi tak detect dalam Backtrack / Beini.


Okay, macam ni, ada beberapa punca yang menyebabkan wifi anda tak dapat detect dalam Backtrack / Beini. So sebelum tu, anda mesti tanya diri anda sendiri:


Punca2 wifi tak dapat detect

1. Anda menggunakan virtual player / Vmware

2. Wifi awak tidak compatible.


Penyelesaiannya:


1. Untuk masalah pertama, awak mestilah install Backtrack / Beini dalam pendrive. Macam mana nak install? Cuba search dalam blog ni.

2. Untuk wifi yang tak compatible, saya cadangkan pengunjung sekalian melabur sedikit duit untuk beli TP-Link TL-WN7200ND. Kenapa saya cadangkan model ni? Kenapa bukan model lain?





- Model ni saya dah cuba dan memang saya yakin 100% dan sahkan yang korang boleh guna dalam Backtrack mahupun Beini.
- Sebab model ni MURAH dan mudah didapati di Malaysia. Dalam RM60 boleh dapat. Kalau nak lagi power, beli yang ada 2 antenna.
- Sebab kelajuan usb wifi ni mencecah 150 Mbps. Memang puas hati la guna.
- Dan yang terakhir, model ni dapat tingkatkan SIGNAL korang. Dari 1 bar kepada 4 bar.


HARDWARE FEATURES
InterfaceMini USB
ButtonQuick Security Setup (QSS) Button (WPS Compatible)
Dimensions ( W x D x H )3.6 x 2.4 x 1.0 in. (90.8 x 60.8 x 24.5mm)
Antenna TypeDetachable, Omni Directional (RP-SMA)
Antenna Gain5dBi
WIRELESS FEATURES
Wireless StandardsIEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
Frequency2.400-2.4835GHz
Signal Rate11n: Up to 150Mbps(dynamic)
11g: Up to 54Mbps(dynamic)
11b: Up to 11Mbps(dynamic)
EIRP<20dBm (EIRP, For countries using CE Standards)
<27dBm (EIRP, For countries using FCC Standards)
Reception Sensitivity130M: -68dBm@10% PER
108M: -68dBm@10% PER
54M: -68dBm@10% PER
11M: -85dBm@8% PER
6M: -88dBm@10% PER
1M: -90dBm@8% PER
Wireless ModesAd-Hoc / Infrastructure mode
Wireless SecuritySupport 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
Modulation TechnologyDBPSK, DQPSK, CCK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM
Advanced FunctionsWMM,Soft AP (For Windows XP/ Vista), PSP X-LINK(For Windows XP), Roaming
OTHERS
CertificationCE, FCC, RoHS
Package ContentsWireless Adapter TL-WN7200ND
5dBi detachable Omni directional antenna
Resource CD
Quick Installation Guide
1.5m USB Extension Cable
System RequirementsWindows 7(32/64bits), Windows Vista(32/64bits), Windows XP(32/64bits), Windows 2000
EnvironmentOperating Temperature: 0℃~40℃ (32℉~104℉)
Storage Temperature: -40℃~70℃ (-40℉~158℉)
Operating Humidity: 10%~90% non-condensing
Storage Humidity: 5%~90% non-condensing

Selamat mencuba!!


Wifi 1132978437752253391

Catat UlasanDisqus Comments

Laman utamaitem