355165807995838
Loading...

Tutorial Lajukan 3g/4g bagi Android Phone (Ghost/Boost/Celcom)

Maybe ada beberapa pengunjung dalam ni yang dah guna sim Ghost / Boost kan? Masih tak cukup laju? Okay bro, kali ni saya akan share tips yang tambahkan lagi kelajuan 3g/4g anda mengunakan build.prop dan Engineer Mode.


Okay, sebelum tu, pengunjung sekalian perlu pastikan yang phone korang dah ROOT. Kalau dah ROOT, baru boleh proceed.

Tweak kali ni saya nak share untuk pastikan HP korang dapat speed yang dijanjikan. Sebelum ni, kawan saya cuma dapat 1.0-2.5 Mbps je. Tapi, sekarang, Dia dah dapat sampai 10Mbps atau 1MB/s !! Korang boleh cek la dekat Forum CariGold.

Percaya atau tak? Tengok la sendiri.



Build.prop Hack

AMARAN!! Backup file build.prop awak sebelum edit!! Saya tidak bertanggungjawab kalau korang salah edit (terdelete line yang tak sepatutnya korang kacau) !!

1. Download dan Es File Explorer. Boleh cari kat Google Play.
2. Buka app ni. Then cari Tools, Root Explorer. Pastikan ON.
3. Grant superuser permission.
4. Sekarang, browse ke / Device -> System. Korang scroll ke bawah akan jumpa file bernama build.prop
5. Tekan, select Es Note Editor.
6. Option, edit.
7. Copy kod di bawah ni dan paste kat bahagian paling bawah build,prop korang.




8. Dah tu tekan back. Bila phone korang tanya nak save ke tak, tekan save. Then reboot.


Engineering Mode Hack




  1. Okay next korang perlu download 1 App lg. Saya tak tau samada app ni compatible untuk semua Android device. Download di bawah ni
    https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.olegsvs.svsengrunner
  2. Lepas download dan install, buka app tersebut. Nama app tu kalau dah install SvsEngRunner
  3. Dalam tab Telephony, scroll ke bawah sampai jumpa Fast Dormancy. Tekan. Then tekan Config FD. Then pilih Turn Off. Tekan OK.
  4. Pastu pergi Network Selecting, Pilih WCDMA only.
  5. Restart phone korang


TAHNIAH! Dah laju kan? Share speed korang kat sini ye. Screenshot kalau boleh.



Tweak 6680913040197243612

Catat UlasanDisqus Comments

Laman utamaitem

Mesej Penting

Untuk like bahagian yang dikunci anda perlu disable adblock. Terima kasih

Official Google+ Page

Follow by Email